Eemvallei Voedsel Campus

 

De Eemvallei Voedsel Campus (EVC) voor de ontwikkeling van een nieuwe regionale voedselstrategie wordt gerealiseerd centraal in Nederland. De eemvallei, tussen Amersfoort en Bunschoten-Spakenburg. 

Missie en visie

Onze missie is het aanjagen en faciliteren van innovatie gericht op een duurzaam -regionaal- gezond voedselsysteem. Onder een duurzaam en regionaal verankerd voedselsysteem verstaan we: ‘Een gezond en volhoudbaar voedselsysteem dat bijdraagt aan gezondheid op alle niveaus: gezondheid van mensen, een gezonde en vitale omgeving en een gezonde landbouwsector’.

Omslag naar een nieuw bestaansmodel

100 boeren in de regio maken tussen 2025 en 2030 de overstap naar regeneratieve landbouw. Ze ontvangen begeleiding, kennisdeling en ondersteuning om hun bedrijf ecologisch én economisch te versterken.

Nieuwe verdienmodellen

We testen en bouwen aan korte ketens, burgerfinanciering en productontwikkeling zoals Verslokalen, Eemvallei Kaas en Broodje Eemvallei.

Gebiedsgerichte samenwerking

We werken toe naar een gezamenlijke aanpak met gebiedspartners (gemeenten, waterschappen, ketenpartners) via convenanten, gebiedsmaatregelen en een gebiedsraad. 

Burgers betrekken

Met campagnes, evenementen en educatie bouwen we aan de beweging Voedsel en Landschap Dichterbij – voor wie wil kopen, investeren of actief meedoen aan de voedseltransitie.

30% van de boeren in 2040 een omslag heeft gemaakt naar een duurzamer regionaler verankerd bestaansmodel.

Een cultuur waarin wij lokaal voedsel uit de eigen regio weer zien en waarderen.

De Eemvallei Voedsel Campus werkt samen met burgers, boeren, bedrijven en instellingen aan een nieuwe regionale voedselcultuur. Belangrijk zijn de vier pijlers: Voedsel, Omgeving, Landbouw en Gezondheid (#VOLG)

#VOLG: Regionaal Voedsel Systeem

De Eemvallei Voedsel Campus werkt samen met burgers, boeren, bedrijven en instellingen aan een nieuwe regionale voedselcultuur. Belangrijk zijn de vier pijlers: Voedsel, Omgeving, Landbouw en Gezondheid (#VOLG)

Voedsel

We ontwikkelen eerlijke, lokale voedselketens waarin boeren een goede prijs krijgen en burgers toegang hebben tot gezond, duurzaam geproduceerd voedsel uit de eigen regio.

Gezondheid

Gezonde landbouw voedt niet alleen het lichaam, maar ook de samenleving. We verbinden voedselproductie met welzijn, leefomgeving, educatie en sociale verbondenheid in de regio.

Omgeving

Van bodem tot biodiversiteit: we werken aan herstel van het landschap met regeneratieve maatregelen die passen bij de grondsoort, het klimaat en de natuurdoelen.

Landbouw

We ondersteunen boeren bij de omslag naar toekomstbestendige bedrijfsmodellen die ecologie, economie en gemeenschap verbinden – met korte ketens, diversiteit en regeneratief beheer.