Eemvallei Voedsel Campus
De Eemvallei Voedsel Campus (EVC) voor de ontwikkeling van een nieuwe regionale voedselstrategie wordt gerealiseerd centraal in Nederland. De eemvallei, tussen Amersfoort en Bunschoten-Spakenburg.
Eemvallei Voedsel Campus
De Eemvallei Voedsel Campus is een unieke experimenteerplek waar boeren, burgers, ondernemers, wetenschappers en beleidsmakers samenwerken aan de landbouw van morgen. Gevestigd in het hart van Nederland – tussen Amersfoort, Almere, Leusden en Nijkerk – bouwen we aan een toekomstbestendig regionaal voedselsysteem: regeneratief, verbonden met de omgeving en economisch gezond voor de boer.
In de Eemvallei staan we voor een omslag. Niet langer draait het alleen om productie voor de wereldmarkt, maar om het herstellen van de relatie tussen mens, landbouw en landschap. Vanuit de ervaring van 30 jaar experimenteren op de Eemlandhoeve is nu de Eemvallei Voedsel Campus ontstaan: een broedplaats waar we samen nieuwe vormen van landbouw, verdienmodellen en voedselketens ontwerpen, testen en doorontwikkelen.
Waarom een campus?
De fysieke campus biedt ruimte aan werkplekken, proefvelden, leer- en ontmoetingsplekken. Hier vinden inspiratiesessies, netwerkbijeenkomsten en pilots plaats. Door het combineren van praktijk, onderzoek, onderwijs en ontmoeting ontstaat een krachtige voedingsbodem voor vernieuwing. Denk aan proeverijen met chefs uit de regio, dialogen met beleidsmakers, en praktijkonderwijs met studenten van Aeres en WUR.
We bouwen aan een plek die inspireert, verbindt en vernieuwt. Een ‘Mansholt 2.0′: van nooit meer honger naar nooit meer ziek. Van landbouw gericht op productie, naar landbouw gericht op gezondheid, landschap en verbinding.
Gegevens Stichting:
Stichting Eemvallei Voedsel Campus
RSIN: 867677752
KvK: 96599634
Bezoekadres:
Bisschopsweg 6-7, 3752 LK Bunschoten-Spakenburg
E-mail: info@eemvalleivoedselcampus.nl
Website: www.eemvalleivoedselcampus.nl
Bestuurders
De Eemvallei Voedsel Campus heeft de volgende bestuurders.
Bram Wendel (voorzitter)
Bram is initiatiefnemer en voorzitter van de Stichting Eemvallei Voedsel Campus. Vanuit zijn werk met Boerenbos en het Agroforestry Netwerk Utrecht bouwt hij aan een nieuwe landbouwpraktijk waarin boeren, burgers en bestuurders samenwerken aan een veerkrachtig voedsellandschap. Met zijn visie en verbindend vermogen zet hij zich in om de Eemvallei te ontwikkelen tot voorbeeldregio voor regeneratieve landbouw en regionale voedselzekerheid.
Jan Huijgen (penningmeester)
Jan is boer, filosoof en oprichter van de Eemlandhoeve in Bunschoten, waar landbouw, educatie en gemeenschap al jaren samenkomen. Als penningmeester brengt hij ervaring en wijsheid in over de economische en morele kant van landbouwvernieuwing. Vanuit zijn overtuiging dat zorg voor bodem en mens onlosmakelijk verbonden zijn, draagt hij bij aan een voedende toekomst voor de Eemvallei.
Marion Kemper (secretaris)
Marion is sociaal ondernemer en verbinder tussen stad en platteland. Met haar achtergrond in maatschappelijke innovatie en haar werk bij initiatieven die mensen samenbrengen rond natuur, voeding en welzijn, bewaakt zij de menselijke maat binnen de stichting. Als secretaris zorgt Marion voor helderheid, structuur en hart in de samenwerking tussen partners binnen de Eemvallei.
Samen brengen we voedsel en landschap dichterbij
Een cultuur waarin wij lokaal voedsel uit de eigen regio weer zien en waarderen.
De Eemvallei Voedsel Campus werkt samen met burgers, boeren, bedrijven en instellingen aan een nieuwe regionale voedselcultuur. Belangrijk zijn de vier pijlers: Voedsel, Omgeving, Landbouw en Gezondheid (#VOLG)


Beleidsplan
De stichting realiseert haar doelstellingen door:
-
het uitvoeren van pilotprojecten rond regeneratieve landbouw en voedselproductie;
-
het ontwikkelen van de Eemvallei Voedsel Campus als experimenteer- en ontmoetingsplek voor boeren, burgers, bedrijven en kennisinstellingen;
-
het versterken van regionale ketens en korte voedselvoorziening;
-
het organiseren van kennisuitwisseling, onderzoek, onderwijs en publieksactiviteiten;
-
het stimuleren van burgerparticipatie en coöperatieve financiering;
-
het zorgvuldig beheren van haar middelen ten behoeve van deze activiteiten, zonder winstoogmerk.
Beloningsbeleid
De bestuursleden ontvangen geen beloning voor hun werkzaamheden.
Zij kunnen uitsluitend een vergoeding van gemaakte kosten ontvangen, mits onderbouwd met bewijsstukken.
Financiële verantwoording
De financiële administratie van de stichting wordt jaarlijks verantwoord in een balans en staat van baten en lasten.
De stichting heeft geen winstoogmerk; alle inkomsten worden besteed aan de doelstellingen zoals hierboven omschreven.
De jaarrekening 2025 wordt uiterlijk medio 2026 gepubliceerd op deze website.
Verslag van de uitgeoefende activiteiten (2025)
In 2025 richt de stichting zich op:
-
de ontwikkeling van de Eemvallei Voedsel Campus als experimenteeromgeving;
-
het opzetten van praktijknetwerken met boeren in de regio;
-
de uitvoering van projecten rond regeneratieve landbouw, korte ketens en burgerparticipatie;
-
samenwerking met partners als Aeres Hogeschool, WUR, Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, Bio-regio’s, Wij.land, NMU, ReGeN, de provincie Utrecht en nog vele andere betrokkenen;
-
en het versterken van de publieke betrokkenheid bij het voedsellandschap via bijeenkomsten, kennisdeling en communicatie.